21 maja w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego odbyła się kolejna edycja ogólnopolskiego konkursu dla branży mięsnej – Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym Wiosna 2015 pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ideą, która od lat przyświeca temu konkursowi jest wyłonienie produktów wyróżniających się jakością na rynku wędlin.
W tej edycji konkursu tytuł Produkt Najwyższej Jakości zdobyło aż 8 produktów z Łukowa. Są to konserwy z tradycyjnej serii Łukowska Spiżarnia: Mięso z łopatki w galarecie, Mięso z szynki w galarecie, Mięso z czosnkiem w galarecie, Mięso z golonki w galarecie, Smalec z boczkiem i cebulką, a także tradycyjne wędliny: Kaszanka swojska gryczana, Salceson włoski i Kiszka pasztetowa z manną.
Dyplom „Produkty Najwyższej Jakości w przemyśle mięsnym” jest kolejnym wyróżnieniem dla produktów z Łukowa, które zostały docenione przed ekspertów najwyżej rangi.
Zakłady Mięsne ŁUKÓW Spółka Akcyjna w Łukowie zobowiązuje się przestrzegać zasad ochrony środowiska w prowadzonej przez siebie działalności.
W portfolio Łukowa pojawiła się nowa, lokalna marka – Śmiłowo. Marka Śmiłowo to kolekcja wędlin powstałych na bazie wielkopolskich receptur. Tradycja, doświadczenie i znajomość lokalnych smaków jest sekretem najwyższej jakości wyrobów.
Pasztet mazowiecki został niedawno powtórnie nagrodzony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Pasztet otrzymał od jury maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego wyróżniono go certyfikatem jakości i tytułem TOP PRODUKT.