PL EN DE

WOŁOWINA – to lubię! Dowiedz się jak ją przygotować by zachwyciła podniebienia!

Wołowina – mięso bardzo wartościowe i niezwykle smaczne, ale kulinarny sukces związany z jej przygotowaniem w dużym stopniu zależy od poznania kilku trików, które pozwolą na uzyskanie spektakularnego efektu na talerzu. Dzięki zawartym poniżej wskazówkom dotyczącym wołowiny – jej przechowywania, przygotowania do obróbki termicznej, aż w końcu grillowania, duszenia czy pieczenia – zyskasz pewność, że potrawa Twojego autorstwa zachwyci każde podniebienie 🙂

Zacznijmy od przechowywania…. Czy wiesz jak prawidłowo przechowywać wołowinę? To bardzo ważny proces, który wpływa na jej bezpieczeństwo i smak. Poznaj kilka wskazówek, dzięki którym przygotowana przez Ciebie wołowina będzie przepyszna!

Wołowina uwielbia chłód! Podczas zakupów zwrócić uwagę na warunki w jakich przechowywane jest mięso w lodówce, odpowiednia temperatura przechowywania wołowiny to od 0°C do 4°C. Mięso włóż do koszyka tuż przed podejściem do kasy, by zminimalizować czas poza lodówką. Wymagane jest, by transport wołowiny do domu odbywał się w warunkach chłodniczych (nawet krótkotrwałe podniesienie temperatury produktów jakimi są surowe wyroby mięsne znacząco skraca deklarowany przez producenta termin przydatności do spożycia!). Po przyjściu do domu włóż mięso do lodówki tak szybko jak to możliwe, umieszczając je na najniższej półce w lodówce, gdyż tam jest najchłodniej.

Poniżej prezentujemy kilka wskazówek dotyczących przygotowania wołowiny:

STEKI – STOPNIE WYSMAŻENIA

Wytrawni kucharze potrafią wyczuć stopień wysmażenia steka lekko naciskając go palcem. Lepszym rozwiązaniem jest jednak użycie do tego celu termometru z sondą rdzeniową albo widelca grillowego z termometrem. Należy jednak pamiętać, że jeśli przekłujemy kotlet za wcześnie, wypłyną z niego soki i stanie się przesuszony i mniej smaczny.

GRILLOWANIE

Grillowanie jest popularną metoda przygotowania mięsa, a najwięcej zwolenników znajduje oczywiście w okresie letnim. Jeśli zastosujesz się do poniższych wskazówek odkryjesz, że grillowanie steków czy burgerów jest niezwykle łatwe, wygodne i bardzo satysfakcjonujące.

Przygotowanie

Utarło się, że steki przed położeniem na ruszt należy doprowadzić do temperatury pokojowej. Obecnie nie zaleca się tego, ze względu na bezpieczeństwo żywności. Jest to dodatkowym autem, gdyż potrawę można wyczarować spontanicznie.

Rozpalanie

Upewnij się, że grill jest czysty, a ruszt dobrze naoliwiony (by zniwelować przywieranie). Jeśli używasz grilla węglowego – stosuj się do wskazówek zamieszczonych na opakowaniu, jeśli gazowego – ustaw ogień na średnią moc.

Grillowanie

Podczas grillowania użyj termometru by zweryfikować temperaturę mięsa. Nie przewracaj często steków – zwykle wystarczy jedno przewrócenie by efektywnie usmażyć stek. Kontroluj temperaturę, by uniknąć przypalenia. Nie przekrawaj mięsa – to nie jest dobry pomysł, gdyż uciekną wówczas cenne soki nadające mięsu soczystość.

Odpoczynek

Przed wyserwowaniem steka daj mięsu odpocząć. Mimo, że aromat kusi do natychmiastowej konsumpcji wiedz, że opłaca się czekać. Wystarczy 5 minut odpoczynku, by soki zatrzymały się w środku mięsa, a nie wypłynęły na talerz.

Serwowanie

Stek kroimy w poprzek włókien. W przeciwnym razie mięso będzie trudne do pogryzienia. Dla podkreślenia smaku na steku warto ułożyć łyżkę masła i oprószyć go solą. Steki lubią na talerzu towarzystwo czosnku i pietruszki.

grillowana wolowina

DUSZENIE

Duszenie jest bardzo szlachetnym procesem, dzięki któremu wołowina zyskuje niezwykłą delikatność i miękkość. Kluczem do sukcesu jest duszenie wołowiny we własnym sosie przez kilka godzin. Staraj się nie podnosić pokrywy, gdyż wówczas ucieka cenne ciepło i wilgoć, przez co czas duszenia może się znacznie wydłużyć.

Przygotowanie

W zależności od przepisu mięso wołowe możesz smażyć na patelni lub w piekarniku. Przez krojeniem osusz wołowinę papierowym ręcznikiem, by się równomiernie zarumieniła.

Zarumienienie mięsa i warzyw

Mięso należy zarumienić z każdej strony, na średnim ogniu, aż przybierze złotobrązową barwę. Proces ten należy kontrolować, by mięso się nie przypaliło. Duszone mięso lubi towarzystwo warzyw takich jak marchewka, seler, cebula czy czosnek. Pokrój je i wrzuć na patelnię i smaż, aż zmiękną.

Zachowaj esencję smaku

Na dnie patelni pozostały podsmażone przylegające kawałki wołowiny wraz z gęstym sosem – warto je wykorzystać, gdyż są esencją smaku. Gdy warzywa zmiękną a patelnia będzie nadal gorąca wklej na nią trochę płynu: bulionu wołowego, wina, soków a nawet wody i zeskrob kawałki drewnianą łyżką lub szpatułką. Technika ta nazywa się deglazingiem i sprawia, że danie ma bardzo wyrazisty smak.

Połącz wszystko

Ostrożnie umieść mięso z powrotem na patelni. Nadszedł czas, by dodać do potrawy więcej płynu – bulionu wołowego czy wina użytego przy deglazingu. Zmniejsz ogień, nałóż przykrywkę i pozwól by danie się dusiło dotąd aż będzie miękkie.

GRILLOWANIE W PIEKARNIKU

Potrawy można grillować również w piekarniku! Świetnie się to sprawdza wtedy, gdy np. pogoda popsuła Twoje kulinarne plany. Grillowanie w piekarniku działa na podobnej zasadzie jak klasyczne grillowanie, z tym, że źródło ciepła znajduje się nad potrawą. Najlepsze rezultaty przy stosowaniu tej metody uzyskasz wówczas, gdy użyjesz kawałków wołowiny, które są stosunkowo płaskie i równe.

Przygotowanie i podgrzewanie

Wyjmij wołowinę z lodówki i obficie dopraw ją ulubionymi przyprawami. Włącz funkcję grill w piekarniku, zwykle jest to taki symbol jak niżej i ustaw swój piekarnik na najwyższą możliwą temperaturę.

Po jej osiągnięciu nagrzewaj urządzenie jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie możesz już umieścić swoje dania w środku. Pamiętaj, że sukces grillowania w piekarniku tkwi w stałej, wysokiej temperaturze, najlepsze efekty się osiąga, gdy mięso znajduje się 5-10 cm pod grzałką. W zależności od piekarnika grillowanie odbywać się powinno przy lekko uchylonych drzwiczkach. Dzięki takiemu zabiegowi grzałka grilla nie wyłączy się po osiągnięciu ustawionej temperatury, co zapewni jej ciągłą pracę. Pilnuj czasu podanego w przepisie. Tak jak podczas grillowania na tradycyjnym ruszcie konieczne jest obrócenie mięsa mniej więcej w połowie pieczenia.

Czy już gotowe?

Kilka minut przed upływem zalecanego czasu sprawdź czy mięso jest gotowe – najlepiej użyć do tego termometru z natychmiastowym odczytem. Pamiętaj, ze wewnątrz steku temperatura będzie jeszcze rosła przez kilka minut po wyjęciu z piekarnika.

Daj mięsu odpocząć

Zdajemy sobie sprawę, że zapach i wygląd mięsa zachęca do natychmiastowej konsumpcji – jednak wstrzymaj się chwilkę, a nie pożałujesz 🙂 Połóż mięso na talerzu i przykryj folią aluminiową, dzięki czemu potrawa nabierze soczystości.

Ostatnie poprawki

Pamiętaj, aby pamiętać by kroić mięso w poprzek włókien. Ułóż na steku kawałek masła lub polej ulubionym sosem. Smacznego!

Ciekawostka: słyszałeś o reakcji Maillarda? Jest to proces chemiczny, który zachodzi gdy wysoka temperatura przekształca aminokwasy i cukry na powierzchni mięsa. To ta reakcja odpowiada za smakowitość smażonych i pieczonych potraw.

Pamiętaj, że w ofercie Łukowa znajdziesz wysokiej jakości mięso wołowe. Poznaj ofertę – kliknij!

Zobacz również

Świeży karp w dzwonkach w naszych sklepach!

Informujemy, że w sklepach Zakładów Mięsnych Łuków pojawił się nowy, sezonowy produkt – świeży karp w dzwonkach! To doskonała okazja, aby już teraz zacząć myśleć o świątecznych przygotowaniach lub po prostu wzbogacić codzienne menu o zdrową, pełną smaku rybę. Oferowany karp to produkt wysokiej jakości, starannie selekcjonowany, dzięki czemu możecie być pewni jego świeżości i […]

Więcej

Zakłady Mięsne Łuków S.A. zdobywają 3. miejsce w konkursie „Smak Jakości” za Szynkę z tłuszczykiem!

Z dumą informujemy, że Zakłady Mięsne Łuków S.A. zdobyły 3. miejsce w ogólnopolskim konkursie „Smak Jakości” w kategorii „Smak Natury”! Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło podczas Targów Marek Własnych FUTURE PRIVATE LABELS w Kielcach 6 listopada 2024 r. Nasza Szynka z tłuszczykiem, wyróżniająca się doskonałym, tradycyjnym smakiem oraz najwyższą jakością, została doceniona przez ekspertów (przedstawicieli sieci handlowych, […]

Więcej

Szanuję – nie marnuję

Zakłady Mięsne Łuków aktywnie włączyły się w kampanię edukacyjną Banku Żywności „Szanuję, nie marnuję”. Celem inicjatywy jest zwiększenie świadomości na temat problemu marnowania jedzenia oraz promowanie zrównoważonych nawyków konsumpcyjnych. Jako producent żywności, Zakłady Mięsne Łuków chcą zwrócić uwagę na wagę odpowiedzialnego gospodarowania zasobami i propagować ideę niemarnowania żywności. W ramach kampanii firma angażuje się w […]

Więcej