Konserwy z Łukowa z linii ekstra zostały odznaczone prestiżowym certyfikatem QAFP przyznawanym wyłącznie produktom charakteryzującym się najwyższą jakością. Znak QAFP obejmuje produkty spełniające restrykcyjne wymagania na każdym etapie produkcji – jest potwierdzeniem, że konserwy ekstra z Łukowa to nie tylko doskonała receptura, wysoka mięsność i wspaniały smak, ale też najwyższa jakość.
System Gwarantowanej Jakości Żywności zapewnia wysoką, powtarzalną i wiarygodną jakość produktów mięsnych, poprzez zdefiniowanie i nadzorowanie kryteriów oraz warunków produkcji na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego. Obecnie grono produktów objętych certyfikatem powiększyło się o konserwy: Lunechon meat ekstra, Gulasz angielski ekstra, Konserwa turystyczna ekstra, Konserwa tyrolska ekstra, Przysmak śniadaniowy ekstra, Konserwa golonkowa ekstra, Wołowina we własnym sosie ekstra, Golonka łukowska ekstra.
Obecnie konsumenci są coraz bardziej świadomi – czytają etykiety, wybierają wartościowe, docenione i wyróżnione przez ekspertów produkty. Coraz częściej jakość produktu stawiają przed jego ceną. Stale więc rozszerzamy i udoskonalamy naszą ofertę. Symbol QAFP na opakowaniu, jest bardzo istotną informacją – oznacza, że produkt spełnia szereg restrykcyjnych wymogów. Produkty
z certyfikatami są chętnie wybierane przez konsumentów, ponieważ są gwarancją wysokiej jakości, bezpieczeństwa i bogatego smaku tradycyjnych wyrobów.
Oprócz wyróżnienia certyfikatem QAFP łukowskie konserwy z linii ekstra zyskały nową identyfikację wizualną, która akcentuje ich wysoką jakość zagwarantowaną przez zielony region wschodniej Polski. Graficzne odwołanie do natury i wykorzystanie autentycznego krajobrazu malowniczych okolic Łukowa w komunikacji wizualnej podkreśla czerpanie z bogactwa regionu. Nowy design wzmocniony symbolem QAFP pozwoli na wyróżnienie się produktów na półce i lepsze wpisywanie się
w oczekiwania wymagających klientów.
Mimo, iż certyfikacja w ramach systemu QAFP odbywa się z uwzględnieniem najdrobniejszych szczegółów, a pod ocenę brane są wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego, począwszy od hodowli, żywienia zwierząt i warunków ich chowu, skończywszy na magazynowaniu i sprzedaży gotowych produktów, sam proces uzyskania wyróżnienia nie był trudny, gdyż nasz asortyment z założenia odznacza się wysokimi standardami jakości. Dotychczas w portfolio Zakładów Mięsnych „Łmeat-Łuków” S.A. znakiem QAFP objęte były trzy produkty: Kiełbasa krakowska sucha, Kiełbasa żywiecka, Kiełbasa podwawelska ekstra. Wymienione wędliny poza tym, że wyróżniają się wyjątkowymi walorami smakowymi, charakteryzują się najwyższą jakością, dzięki czemu zadowalają nawet najbardziej wymagających konsumentów.
Zakłady Mięsne ŁUKÓW Spółka Akcyjna w Łukowie zobowiązuje się przestrzegać zasad ochrony środowiska w prowadzonej przez siebie działalności.
W portfolio Łukowa pojawiła się nowa, lokalna marka – Śmiłowo. Marka Śmiłowo to kolekcja wędlin powstałych na bazie wielkopolskich receptur. Tradycja, doświadczenie i znajomość lokalnych smaków jest sekretem najwyższej jakości wyrobów.
Pasztet mazowiecki został niedawno powtórnie nagrodzony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Pasztet otrzymał od jury maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego wyróżniono go certyfikatem jakości i tytułem TOP PRODUKT.